Sovint els adolescents veuen la ciència com quelcom complicat, intimidant i allunyat de la seva vida real. I aquest és l'estereotip que des de l’Escola hem intentat trencar amb els nostres alumnes més grans.
El passat divendres 3 de maig els alumnes de la promoció Anne Frank (ESO4) vam comptar amb la presència de l’Alejandro Valenzuela Seba, investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE – CSIC- UPF), dins el marc del programa Amgen-TransferCiència de la Fundació Catalana per a la Recerca i Innovació (FCRI). Aquest programa té com a objectiu millorar l’aprenentatge de les ciències, especialment de la genètica i la biotecnologia, entre l’alumnat de secundària, tot proporcionant una més àmplia i completa educació científica, gràcies a l’acostament de línies de recerca actuals per part d’investigadors en actiu.
El matí es va estructurar en dues parts. A la primera l’Alejandro va recordar els conceptes bàsics que regeixen la informació genètica i com s’expressa, un recordatori de tot allò que ja havíem après a l’assignatura de Biologia. També ens va explicar les principals línies de recerca de l’IBE i alguns perfils professionals emergents que no coneixíem com la Bioinformàtica. A la segona part del matí ens vam agrupar per tal de poder experimentar amb el programa SeaView que permet fer alineaments seqüencials filogenètics. Una oportunitat de treballar amb eines informàtiques que utilitzen els propis investigadors fent una aplicació d’un cas-problema d’un conjunt de gens.
Esperem que els objectius de despertar vocacions científiques en biotecnologia i genètica, mostrar què és el mètode científic i com s’aplica en les activitats de recerca actuals hagin estat plenament assolits.
Altres notícies de l'escola
El passat 8 de maig la classe de Gregal va rebre la visita de dos dels encarregats del programa “Una mà de contes”.
Comentaris recents